Bejelentkezés: +36 20 354 1927 info@praxistordai.hu

Foghiányok pótlása

A fogvesztés következményei

Fogaink elvesztése esztétikai, biológiai, hangképzési és pszichoszociális következményekkel jár.  Kétségtelen, hogy a táplálék fogyasztás előtti feldolgozása, a „konyhatechnika” lehetővé teszi, hogy a részlegesen vagy teljesen fogatlan emberek fogpótlások nélkül is tudjanak táplálkozni, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a fogpótlások jelentősen segítik az egyén táplálkozási lehetőségeit. A fogatlanság befolyásolja a táplálék összetételét. Fogak nélkül, illetve nehezen használható fogpótlással a páciens inkább fogyaszt könnyen rágható és aprítható, szénhidrátban és zsírban gazdagabb ételeket. Ez károsan hathat az általános egészségi állapotra. Ha egy család táplálkozási struktúráját fogsorviselő határozza meg, az negatívan befolyásolhatja a fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi sók arányát az egész családban.

Szakmai szempontból mindenképpen indokolt a foghiányok mielőbbi pótlása. A főbb lehetőségeket igyekszünk leegyszerűsítve összefoglalni.

foghiany2.jpg

Kivehető Fogpótlások (protézisek)

Nagy kiterjedésű foghiány hagyományos fogászati megoldása a kivehető fogpótlás. Teljes kivehető -, részleges kivehető - és kombinált fogpótlásokat különíthetünk el. Praxisunkban a kivehető protézisek kivételesen széles palettáját készítjük évtizedes rutinnal.

Mi az a kombinált fogpótlás?

A kivehető és rögzített fogpótlások együttesét nevezzük kombinált fogpótlásnak. A kivehető rész nem látható, speciális rögzítési technikával van ellátva, ezáltal stabil, lötyögéstől mentes. A kombinált megoldások precízebb, jobban funkcionáló alternatívái a hagyományos kivehető fogpótlásoknak. Kettő-négy implantátum beültetését követően is készíthetők kombinált fogpótlások, így a fogatlan páciensek is élvezhetik a kombinált fogpótlások által nyújtott előnyöket.

Korona- és Hídpótlások

A koronapótlás és a hídpótlás a leggyakrabban alkalmazott fogra ragasztott helyreállítások. Rendelőnkben a hagyományos porcelán-fém és a legújabb fémmentes kerámiapótlások (cirkónium, préskerámia) is elérhetőek pácienseink számára. Készítünk kimagasló pontosságú CAD / CAM technikával előállított fogpótlásokat kerámiavázas és fémvázas kivitelben egyaránt.  A széles kínálatból mindig a páciensünk igényeinek legmegfelelőbbet valósítjuk meg.

Mi az a korona és mi a hídpótlás?

A korona egy fogra terjed ki, tulajdonképpen a megfelelően előkészített fogra ragasztott „sapka”, amely az érintett fog összes szájüregbe nyúló felszínét beborítja. Korona készítéséhez nem szükséges a szomszédos fogakat kezelni. Hídpótlást bizonyos típusú foghiányok pótlására készítünk és a foghiányt határoló fogakat is elő kell készíteni hozzá. Korona vagy hídpótlás implantátumra (műgyökér) is felhelyezhető. Így a legújabb eljárásokkal akár fogatlanság esetén is tudunk rögzített / ragasztott (nem kivehető) fogpótlást készíteni.

Implantációs Fogpótlások

A fogászati implantátumok megreformálták a fogorvoslást. Az utóbbi 30 évben bekövetkezett technológiai változások közül kétségek nélkül a legjelentősebbnek tekinthetőek. Ma már minden foghiány megoldására alternatívát nyújt a fogbeültetés, azonban bizonyos esetekben jelentősége kiemelkedő. Bővebben

Rendelőnkben az SGS Dental svájci implantátum rendszert használjuk. Sajnálatos tény, hogy a különböző márkájú fogászati implantátumok terén – ahogy minden fogyasztói termék esetén – nagy minőségi különbségek tapasztalhatunk. Sok esetben egy megbízható gyártói háttérrel rendelkező implantátum bekerülési költsége sokszorosa a bizonytalan hátterű és minőségű, gyakran távol-keleti termékekhez képest. Ez az árkülönbség a készülő fogpótlás árán is megmutatkozik. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy az implantáció legtöbbször nem egyedüli megoldás a felmerülő problémára, viszont minden esetben a különböző lehetőségek közül a legköltségesebb alternatívát jelenti.

Rendelőnkben az implantációs műtéteket és csontpótlásokat szájsebész szakorvos, implantológus végzi. Az implantátumra helyezett fogpótlást szintén szájsebész készíti.

Milyen lehet egy implantációs fogpótlás?

Leegyszerűsítve két csoportra oszthatjuk az implantátumon rögzülő fogpótlásokat. Lehetnek rögzített / beragasztott fogpótlások, ilyenek az implantátumon rögzülő híd- és koronapótlások. A másik nagy kategóriát alkotják az implantátumon rögzülő kivehető fogpótlások, melyeket a teljes fogatlanság állapotában alkalmazunk. Ez esetben az implantátum feladata a protézis stabilitásának és használhatóságának javítása.

Kérjen időpontot!

Elérhetőségek

+36 20 354 1927

info@praxistordai.hu

8000 Székesfehérvár,
Prohászka Ottkokár u. 7.

PopUp Aholic

Tájékoztató!

 
Dr. Tordai Bálint rendelése szabadság miatt 2024.07.01-ig nem elérhető.