Bejelentkezés: +36 20 354 1927 info@praxistordai.hu

Szájsebészet

Praxisunkban a szájsebészeti kezelések teljes palettája elérhető, az egyszerű fogeltávolítástól kezdve a fogbeültetésen keresztül egészen a csontpótló műtétekig. Minden esetben nagy hangsúlyt fektetünk a fájdalommentességre és páciensünk komfortjára. A sebészeti kezeléseket Dr. Tordai Bálint dento-alveoláris sebész fogszakorvos végzi.

Mire számíthat szájsebészeti rendelésünkön?

 • Tökéletes érzéstelenítés  Bővebben
 • Teljeskörű diagnosztika szájsebész specialistánál  Bővebben
 • Műtéti kezelések teljes tárháza
szajsebeszet.jpg

Műtéti kezelések

 • Áttörésben visszamaradt fogak eltávolítása
 • Bölcsességfogak műtéti eltávolítása
 • Foggyökér / betört fog műtéti eltávolítása
 • Gyökércsúcs rezekció
 • Dentális implantátumok beültetése (fogbeültetés)
 • Állcsonthiányok pótlása / csontpótlás
 • Szövetszaporulatok eltávolítása és szövettani vizsgálata
 • Csontkinövések korrekciója
 • Ínykorrekciós műtétek
 • Ínytasakok sebészi tisztítása

Szájsebészeti érzéstelenítés

Igyekszünk minden sebészeti beavatkozást teljes fájdalommentességben elvégezni. Szájsebészeti kezelések előtt a legmodernebb érzéstelenítési eljárásokat alkalmazzuk. Kizárólag artikain-hidroklorid érzéstelenítőt használunk, amely a hagyományos lidocainnál körülbelül két-háromszor nagyobb hatáserősségű és gyulladt szöveti környezetben is teljes érzéketlenséget biztosít.

Bizonyos körülmények között a hagyományos érzéstelenítési technikák elégtelennek bizonyulnak, ezekben az esetekben praxisunkban speciális érzéstelenítési lehetőségekre pl.: intraligamentális vagy intraosseális érzéstelenítésre is lehetőség van.

Szájsebészeti diagnosztika

Számos fej-nyak régióban felmerülő panasz / fájdalom esetén a fogorvosi vizit nem vezet megoldásra. Sok esetben nem valamelyik fogunk, hanem más elváltozás áll a fájdalom hátterében. Gyakran állkapocsizületi probléma, nyálmirigy gyulladás, arcüregi folyamat, lágyrészciszta áll a panaszok hátterében. A szájsebészeti konzultáció ebben az esetben nélkülözhetetlen a patológiás folyamat szakszerű diagnózisához.

CBCT felvételek nem helyben, hanem a VIP Dental Fogászati Röntgencentrumban készülnek.

Implantáció és Implantációs Fogpótlások

Kétséget kizáróan az utóbbi évtizedek legnagyobb fogászati innovációjának az implantációs fogpótlások elterjedését tekinthetjük. A fogbeültetés a 21. századi fogászat egyik alappillérévé vált. Az implantációs megoldás az orvostól naprakész tudást és sebészi gyakorlatot, míg a páciens részéről anyagi áldozatot és türelmet igényel. Praxisunkban a ma megvalósítható implantációs megoldások teljes spektruma elérhető.

A fogászati implantáció (fogbeültetés) menete

Az implantációs fogpótlás több részből áll, legfontosabb eleme a fogászati implantátum (műgyökér). A fogászati implantátum egy titániumból vagy titánium ötvözetből készült, csavar alakú eszköz. Az implantátum egy szájsebészeti műtét során kerül beültetésre az állcsont fogatlan területére. A műtét helyi érzéstelenítésben történik és minden esetben fájdalommentes. A műtéti beavatkozás időtartama esettől függően 20 perc és 2 óra között változhat. A foghiány pótlásához szükséges implantátumok számát több tényező befolyásolja (pl.: csont minősége és mennyisége, foghiány nagysága) és minden esetben az egyén adottságai alapján határozható meg. Egy fogatlan állcsont teljes körű helyreállítása implantációs hídpótlással legalább 4-6 darab implantátum egy időben történő beültetését igényli.

Mi a teendő, ha nincs elegendő mennyiségű befogadó csont?

Egy fogászati implantátum körülbelül 4 - 5 mm átmérőjű és 10 mm hosszúságú. A befogadó csontnak ennél valamivel nagyobb dimenziókkal kell rendelkeznie. Gyakori szituáció, hogy a szükséges csontállomány nem áll rendelkezésre. Ennek leggyakoribb oka a hosszú ideje fennálló foghiány, korábbi állcsontsebészeti kezelés vagy az állcsontok korral járó sorvadása. Ezekben az esetekben csontpótló műtétre van szükség. A csonthiány típusától függően ez akár a fogbeültetéssel egy időben is megvalósítható. Csontpótlás történhet saját csonttal és műcsonttal is.

Az implantátum sebészi beültetését követően gyógyulási időszak következik, amely legalább három hónapot vesz igénybe. A gyógyulás során az implantátum kapcsolatot létesít az állcsont szövetével, közvetlen titán-csont kapcsolat alakul ki. Az implantátum csontintegrációja az ínyfelszín alatt történik, tehát ebben a periódusban végleges műfogat nem helyezünk az implantátumra. A fogatlan területet ebben az időszakban ideiglenes fogpótlással pótoljuk.

A csontos beépülés lezárultával, az implantátum terhelhetővé válik, így elkészíthető a végleges implantátumon rögzített fogpótlás, melynek időtartama körülbelül 2-3 hét.

Implantációs fogpótlások

Bármilyen típusú foghiányra létezik implantációs megoldás. Leegyszerűsítve az implantációs fogpótlások két típusát különíthetjük el: rögzített implantációs fogpótlások és kivehető implantációs fogpótlások (implantációs protézisek).

Rögzített implantációs fogpótlások

A rögzített implantációs fogpótlásokat a fogorvos az implantátumra csavarozza vagy ragasztja, tehát otthon nem eltávolíthatóak. Ide sorolható az implantátumon rögzülő hídpótlás és korona. A műfogak kerámia borítással rendelkeznek, az eredeti fogakhoz megtévesztésig hasonlóak. Egy fog hiánya vagy akár teljesen fogatlan állapot is kezelhető így. Ez a megoldás áll a legközelebb a természetes fogazathoz. Gyorsan megszokható, esztétikus megjelenést biztosít, ugyanakkor alapos szájhigiéniát követel a pácienstől.

Kivehető implantációs fogpótlások (implantációs protézisek)

Teljes fogatlanság esetén alkalmazható megoldások. A fogatlan állcsontba 2 – 4 darab implantátumot ültetünk. Az implantátumokra egy kivehető fogsor készül, mely otthon eltávolítható. Az implantátumok feladata, hogy segítik a kivehető fogsor rögzülését. A protézis ezáltal lötyögéstől mentes, a normál étkezést nem akadályozza és nagyon jól terhelhető. Felső implantációs protézisek a szájpadlást nem borítják, így a hangképzés és ízérzés is változatlan maradhat. Az implantációs protézisek - hagyományos fogsorokkal összehasonlítva - nagyságrendekkel könnyebben megszokható és jobban funkcionáló megoldások.

Kérjen időpontot!

Elérhetőségek

+36 20 354 1927

info@praxistordai.hu

8000 Székesfehérvár,
Prohászka Ottkokár u. 7.

PopUp Aholic

Tájékoztató!

 
Dr. Tordai Bálint rendelése szabadság miatt 2024.07.01-ig nem elérhető.